Bloggen in het Engels of het Nederlands?

Wat is beter, bloggen in het Engels of het Nederlands?

Twijfel je over bloggen in het Engels of toch in het Nederlands? Houd dan rekening met deze belangrijke afwegingen.

More...

Nederlanders zijn erg goed in de Engelse taal. Volgens de English Proficiency Index beheersen we de taal zelfs het beste, van alle niet native-speaking landen. Twijfel je over bloggen in het Engels of het Nederlands? Lees dan eerst deze blogpost, want er zijn voor- en nadelen.

Bloggen in het Engels of Nederlands: houd hier rekening mee

Kiezen voor bloggen in een andere taal heeft voor- en nadelen. Het grootste voordeel van bloggen in het Engels is je bereik. Wereldwijd spreken maar liefst 765 miljoen mensen Engels. Het is overigens niet de meest gesproken taal, want dat is het Mandarijns met 1026 miljoen sprekers. Naar schatting spreken slechts 23 miljoen mensen Nederlands.

Een weblog in het Engels in plaats van het Nederlands lijkt aantrekkelijk. Besef alleen wel dat de concurrentie ook een stuk groter is. En dat jij - hoogst waarschijnlijk - niet perfect Engels schrijft. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang je je maar onderscheidt en een eigen publiek opbouwt. Doe je dit niet, dan wordt het een lastig verhaal.

Heb je weinig geld te besteden, houd dan rekening met de kosten. Een weblog die veel bezoekers trekt is duurder qua hosting. Dit geldt ook voor je nieuwsbrief, waar je betaalt voor het aantal abonnees. Bij een Engels blog kan dit aantal snel oplopen.

Bloggen in het Engels of Nederlands?

Trotseer de uitdagingen van bloggen in een vreemde taal

Ben je niet native speaking English en wil je bloggen in deze taal? Met deze tips trotseer je de grootse uitdagingen.

1. Laat je lezers weten dat Engels niet je voertaal is. Dit kan bijvoorbeeld in je auteursbox. Lezers zullen dan meer begrip hebben voor schrijf- en spelfouten en je inspanningen misschien wel extra waarderen.

2. In Microsoft Wordt zit een prima spellingcontrole. Gebruik hem!

3. Denk en schrijf in het Engels. Dat is veel effectiever dan stukken met pijn en moeite vertalen.

4. Vergroot je woordenschat door veel met het Engels bezig te zijn. Lees Engelstalige blogs, luister podcasts en zet de ondertiteling eens uit als je een Hollywood Blockbuster kijkt. Je verstaat meer dan je denkt.

5. Leg de lat niet te hoog en hou het eenvoudig. Bloggen is wat anders dan een roman schrijven. Streef ook niet naar perfectie. Doe gewoon je stinkende best en plaats regelmatig artikelen. Daar leer je het meeste van.

6. Als niemand je op fouten attendeert, blijf je ze maken. Schakel daarom een editor in, ga op Engelse les of zoek een blogbuddy, iemand die je stukken kritisch doorleest.

7. Last but not least: kies je voor bloggen in het Engels in plaats van het Nederlands? Ga er dan vol voor en zorg voor continuïteit! Bloggen kost veel tijd en je kunt het niet half doen. Althans, dat kan wel, maar dan blijft succes uit en frustreert het alleen maar. Doe het daarom all the way, of helemaal niet.

Uit de praktijk. Geld verdien met Amazon en Audible

Michiel Brand schrijft en publiceert Engelstalige e-books, printboeken en audioboeken. Deze verkoopt hij via Amazon en Audible, waarmee hij tussen de 500 en 1.000 euro per maand verdient. Momenteel ontwikkelt hij een membership-site met geïntegreerd weblog voor de verkoop van een online cursus.

Bloggen in het Engels of Nederlands, wat is nou de beste keuze?

Bloggen in het Engels klinkt verleidelijk, maar verwacht geen instant succes. De concurrentie is veel groter en internetters zijn ongeduldig. Als ze jouw informatie elders vinden zonder schrijffouten, kijken ze daar. Dit verandert als je een uniek verhaal vertelt en echt iets toevoegt aan internet. Door jouw stem, taal, vormgeving of onderwerpkeuze.

Heb jij een uniek verhaal? En is je Engels goed genoeg? Overweeg dan een Engelstalig blog en ga ervoor. Als je het goed doet ligt de wereld aan je voeten.

Over de auteur Rutger Steenbergen

Rutger Steenbergen is oprichter van SEO Zwolle en Slimmerbloggen.nl. Hij helpt ondernemers met het succesvoller worden op internet. Bloggen en kennis delen staat daarbij centraal.

Volg mij via:

GRATIS E-BOOK: DE 25 GROOTSTE BLOG BLUNDERS!

Trekt je blog weinig bezoekers en blijft succes uit? In dit gratis e-book ontdek je de 25 grootste blog blunders... en hoe jij ze voorkomt.

Leave a Comment: