Bloggen leren

Bloggen leren is makkelijker dan je denkt

Wil je meer bezoekers en klanten op je website? Begin dan een blog! Het is uitstekend voor je vindbaarheid en iedereen kan bloggen leren!

More...

Ken je dat: je hebt een prachtige website en hij levert niets op. Geen aanvragen geen verkopen, geen reacties.... helemaal niets! Je boodschap is overtuigend en je staat er helemaal achter, maar er gebeurt niets.

Waarom levert jouw website geen klanten op?

Niet iedere websitebezoeker wordt klant bij je. Sterker nog: het merendeel zie je nooit meer terug. De kans op klanten kun je wel vergroten door bezoekers terug te laten keren. Ze zien je naam vaker, leren je kennen en gaan je vertrouwen. Dat is het moment dat ze wel actie ondernemen. Met een weblog versnel je dit proces.

Bloggen leren voor meer bezoekers

Bloggen leren voor meer bezoekers op je website

Een succesvolle website begint bij een ijzersterk verhaal. Beschouw jezelf maar even als een verkoper: als jij de klant niet overtuigt, loopt hij de zaak uit. Zorg dus allereerst dat je verhaal staat en bezoekers overtuigt.

Vervolgens is het zaak om meer bezoekers in je zaak te krijgen. Op je website dus. Daar zijn verschillende methodes voor, zoals:

 • Social media
 • Adverteren
 • Zoekmachine optimalisatie
 • Content marketing

Bloggen valt onder content marketing en het is een uitstekende manier om klanten te werven. Met een blog vergroot je je expertstatus. Je schrijft vaak over hetzelfde onderwerp en dat vestigt de aandacht op je.

Blogberichten kun je bovendien goed optimaliseren voor zoekmachines. Door strategisch zoektermen in artikelen te schrijven kom je hoger in Google. Dat levert gratis bezoekers op. En er zijn meer redenen waarom bloggen zo waardevol is.​

Tips bloggen leren

Kan iedereen bloggen leren?

Het beginnen en bijhouden van een weblog is niet eenvoudig. Berichten bedenken, schrijven en publiceren vergt doorzettingsvermogen. Bovendien heb je tijd nodig om een lezersschare aan je te binden. Doorzettingsvermogen is daarom vereist.

Heb je geduld en een duidelijk doel, dan betaalt zich dat terug. Uniek bloggen opent onverwachte deuren en brengt je in contact met interessante mensen. Zo werd ik dankzij mijn blog op www.seozwolle.nl trainer bij Frankwatching en publiceerde ik twee succesvolle boeken.

Leer bloggen met deze 5 tips

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen kan bloggen. Ik merk het in de praktijk als ik workshops zakelijk bloggen geef en mensen op weg help. Als ze de schroom van zich afzetten en beginnen te schrijven kunnen ze vaak veel meer dan ze denken. Jij kan dat ook, aan de hand van deze 5 tips.

Rich Answers in een blogpost

Beantwoord een wat-is-vraag in een blogpost en verschijn bovenin Google.

Tip 1: Beantwoord vragen in blogberichten

Veel mensen begeven zich op internet, omdat ze:

 • Informatie zoeken
 • Een vraag hebben
 • De oplossing voor een probleem zoeken

Als je dit weet kun je gericht artikelen schrijven. Het makkelijkste is door vragen te beantwoorden in een FAQ-rubriek.De vragen haal je uit de praktijk, of je zoekt ze op in Google. Begin je zoekopdracht met wie, wat, waar, wanneer, waarom of hoe en het onderwerp waarover je wilt bloggen. Bijvoorbeeld:

 • Hoe werkt…
 • Wat kost….
 • 5 vragen die je moet stellen voordat…
 • 10 nadelen van…

Schrijf bij elke vragen een antwoord van minstens 300 en liever 500 woorden. Zet ze op je blog en deel ze via social media. Het levert direct en op termijn bezoekers op.

Tip 2: Leg de lat niet te hoog

Veel mensen hebben moeite met bloggen omdat ze het te ingewikkeld maken. Trap niet in die valkuil en beperk jezelf. Hoe kleiner een idee, hoe beter het vaak is. Een mindmap kan je hierbij helpen.

Bedenk eerst een hoofdonderwerp, bijvoorbeeld fietsen. Bedenk daarna categorieën en subcategorieën, zoals: modellen, tochten en kleding. Deel die vervolgens verder op. Bij fietsen wordt dit bijvoorbeeld: mountainbikes, racefietsen, kinderfietsen etc.

Probeer bij elk van die onderwerpen een invalshoek te verzinnen. Bijvoorbeeld:

 • De duurste racefietsen allertijden
 • Racefietsen trends 2017
 • Verschillen tussen racefietsen
 • Hoe kies je de beste racefiets
 • Racefiets onderhouden

Dit zijn zo al 5 invalshoeken voor een interessante blogpost.

Gebruik LinkedIn voor bloggen

Tip 3: Gebruik LinkedIn als inspiratiebron voor je blog

​Discussies lenen zich uitstekend voor het schrijven van een blogbericht. Het voordeel is dat je zelf niet alle argumenten hoeft te verzinnen. Zet ze op een rij, herschrijf ze in je eigen woorden en je hebt een waardevol blogbericht.

Een goede plek om discussies te volgen is LinkedIn. Volg interessante groepen en verzamel de antwoorden in een online applicatie als Google Docs of Evernote. Zo bouw je een ideeënbak op waar je later uit kunt putten.

Tip 4: Verzamelen is ook bloggen

​Verzamelen is een beproefde manier van bloggen. Bundel bestaande content in een blogpost en presenteer het aantrekkelijk. Denk daarbij aan artikelen als ‘De 10 gekste fietsen van 2016′, of ’10 belastingregels die die iedere ondernemer moet kennen’.

Fleur het stuk op met afbeelding en korte omschrijvingen en je hebt een waardevol artikel.Meningen kun je trouwens ook zelf verzamelen. Schrijf bijvoorbeeld een blogpost waarin je de meningen van prominenten over een onderwerp op een rij zet. Je meerwaarde zit in het verzamelen.

Tip 5: Begin een nieuw blogbericht met structureren

Goed bloggen begint met structuren. Een goede structuur uitdenken kost wat tijd, maar je kunt ook slim 'lenen'. Spiek bij infographics, laat je inspireren door artikelen van anderen of kies een beproefde opzet.Voorbeelden van een beproefde opzet zijn:

 • 10 vragen over ___
 • De 5 grootste misverstanden over ___
 • Wat is ___
 • De beste websites/magazines/films over ....

Dit soort artikelen schrijf je zo.

Infographics gebruiken voor blogpost

Laat je inspireren door infographics

Infographics lenen zich ook uitstekend voor het bepalen van een structuur. Zoek bij Google Afbeeldingen op je zoekterm (in het Engels) + infographic en je krijgt direct inspiratie voor blogberichten. Je kunt de punten - al dan niet met bronvermelding samenvatten, of alles door elkaar husselen en er je eigen verhaal van maken.

Bloggen leren kan iedereen, maar vergeet niet te promoten

​Waardevolle berichten schrijven is essentieel voor een succesvol weblog, maar vergeet ze niet te promoten. Maak bijvoorbeeld reclame voor blogberichten via Twitter, LinkendIn, Facebook en Instagram.

Reageert iemand op een bericht. Dan kun je de aandacht voor een blogbericht verlengen via Twitter. Tweet kort de kern van de reactie en een link naar het stuk.

Met Buffer en Hootsuite kun je twitterberichten inplannen. Zo kun je de beste blogberichten onder de aandacht blijven brengen. Varieer je in tijdstippen af dan bereik je nieuwe doelgroepen.

Kan echt iedereen bloggen?

Iedereen kan bloggen leren, daar ben ik van overtuigd. Door jezelf in te perken en vooral niet te ambitieus te zijn groei je als auteur. De successen die je onderweg boekt stimuleren je om door te gaan. Voor je het weet heb je de smaak te pakken en wil je niet anders.

Over de auteur Rutger Steenbergen

Rutger Steenbergen is oprichter van SEO Zwolle en Slimmerbloggen.nl. Hij helpt ondernemers met het succesvoller worden op internet. Bloggen en kennis delen staat daarbij centraal.

Volg mij via:

GRATIS E-BOOK: DE 25 GROOTSTE BLOG BLUNDERS!

Trekt je blog weinig bezoekers en blijft succes uit? In dit gratis e-book ontdek je de 25 grootste blog blunders... en hoe jij ze voorkomt.

Leave a Comment: