Geld verdienen met bloggen doe je zo.

Geld verdienen met bloggen? Dit zijn de 7 beste verdienmodellen

Geld verdienen met bloggen is voor weinigen weggelegd. Hoe verdien jij wél geld met je blog? Dit zijn de 7 succesvolste verdienmodellen.

More...

Lees dit artikel en ontdek:

 • Waarom fans belangrijker zijn dan inkomsten
 • Welke 7 methodes succesvolle bloggers inzetten om geld te verdienen
 • Hoe je automatisch geld verdient door het verkopen van andermans spullen

Liever kijken dan lezen? Bekijk dan deze video:

Geld verdienen met bloggen? Bouw eerst een fanclub op

Kun je geld verdienen beloggen? Nee, althans niet met het schrijven en plaatsen van stukken zelf. Je blog is het platform om bezoekers aan je te binden en aan hen kun je wél verdienen.

Steek op de eerste plaats al je tijd en energie in je bezoekers en bouw een band met ze op. Zij staan aan de basis van je latere inkomsten.

Ga jezelf zien als een artiest met een fanclub. Jij bent er niet voor iedereen, alleen voor je fans. Die lezen graag je artikelen en kijken reikhalzend uit naar je volgende stuk. Wees er voor hen en geef alles wat je hebt, dan word je fanbase steeds groter.

Geld verdienen met blog schrijven begint bij je lezers.

Hoeveel geld kun je verdienen met bloggen?

Een veel gestelde vraag is: hoeveel geld kun je verdienen met bloggen? Helaas is er niet 1 helder antwoord. Dit hangt namelijk sterk af van je onderwerp, publiek en het bereik van je blog.

Je commerciële vaardigheden en intenties spelen ook een rol. Beperk je de inmenging van adverteerder het liefste tot een minimum, of ga je voor het grote geld? Het kan allebei, zolang je je lezers maar vast houdt. Lopen ze weg, dan heb je een probleem.

In sommige markten betalen adverteerder meer dan anderen. Dit zie je bijvoorbeeld bij zakelijke blogs. Voor een pensioenverstrekker is een klant veel meer waard dan iemand die een truitje koopt bij de H&M. De beloning is ook hoger.

Geld verdienen met blogs schrijven: waar willen je lezers voor betalen?

Wil je geld verdienen met je weblog, achterhaal dan waar lezers voor willen betalen. Wat vinden ze echt belangrijk en hoe kun je daar een businessmodel omheen bouwen? Heb je een aardige lezersschare opgebouwd? Wees niet bang om te verkopen en test wat werkt. Zo merk je vanzelf waar interesse in is.

Succesvolle blogs hebben vaste lezers

Begin je een nieuw blog, investeer dan eerst in het opbouwen van je fanbase. Steek bijvoorbeeld eerst 6 maanden in het optimaliseren en aantrekkelijk maken van je website. Dit vergroot de kans dat je lezers aan je bindt, anderen naar je linken en je voorzichtig je naam vestigt.

Begin je te commercieel, dan zien anderen je misschien als gelukszoeker of iemand die het alleen voor het snelle geld doet.

Het is wel verstandig om vanaf dag 1 te beginnen met leadgeneratie, het verzamelen van contactgegevens in ruil voor een e-mail adres. Via je mailinglijst kun je in de toekomst waardevolle informatie en interessante aanbiedingen delen.

7 manieren om geld te verdienen met je blog

7 manieren om geld te verdienen met je weblog

Er zijn globaal 7 manieren om geld te verdienen met je weblog. Dit zijn:

 • Diensten
 • Adverteren
 • Affiliate marketing
 • Blogs ruilen / verkopen
 • Premium-programma's
 • Producten
 • Indirecte methodes

We lopen ze stuk voor stuk na.

Methode 1. Verkoop je diensten als blogger

Een van de makkelijkste manieren om geld te verdienen via je weblog is het verkopen van je eigen diensten. Hierop heb je maximale invloed en je verdient er het meeste aan.

Als je zakelijk blogt kun je je bedrijfsdiensten subtiel - of iets minder subtiel - onder de aandacht brengt. Waak er wel voor dat het niet te commercieel wordt, want daar houden bezoekers niet van. Bovendien doe je dan een van de grootste voordelen van bloggen - verkopen zonder te verkopen - teniet. Als je informatie echt goed is nemen mensen vanzelf contact op.

Andere diensten waar je aan kunt denken zijn:

 • Freelancing
 • Coaching
 • Training
 • Consulting
 • Spreken
 • Events organiseren
 • Ontwerpen
 • Donaties

Vaak grijpen ze in elkaar. Als fans je aanmerken als de expert willen ze met je samenwerken, bijvoorbeeld in de vorm van begeleiding of training. Of je neemt het werk volledig voor ze uit handen.

Als ervaren blogger wordt je vroeg of laat ook gevraagd als spreken voor evenementen of netwerkbijeenkomsten. Het is leuk om te doen, je vergroot je netwerk en voor commerciële aangelegenheden krijg je betaald.

Plaats advertenties op je blog

Methode 2. Plaats advertenties op je weblog

Geld verdienen met bloggen kan ook door te adverteren. Het makkelijkste doe je dit door gebruik te maken van Google Adsense. Hiermee laat je gerelateerde Google Adwords-advertenties op je website zien en krijg je een vergoeding als een bezoeker erop klikt. Deze bedragen zijn helaas vrij klein laag, maar wellicht is het iets voor je.

Plaats advertorials of gesponsorde content

Word je weblog populairder en heb je een groot bereik, dan kan het zijn dat adverteerders je benaderen voor het plaatsen van advertenties of advertorials. Vaak gaat dit via tussenpartijen, zogenaamde mediabureaus.

Adverteerders willen in contact komen met jou bezoekers en dat kan bijvoorbeeld via banners op je blog. De vergoeding gaat meestal per aantal vertoningen of per klik. Bij het aantal vertoningen krijg je een vergoeding voor het aantal keren dat je banner te zien was op de site. Meestal is dat een vast bedrag per 1000 vertoningen.

Bij adverteren per klik krijg je pas een vergoeding als iemand op de advertentie klikt. Ik ben hier geen fan van, want klikt niemand op de banners, dan ziet je blog eruit als een reclamezuil en verdien je niks.

Methode 3. Verkoop producten van anderen (affiliatemarketing)

Bij affiliatemarketing krijg je geld voor het (geautomatiseerd) bemiddelen bij een verkoop. Stel dat iemand bij Bol.com naar aanleiding van jouw blogartikel een boek koopt, dan betaalt Bol jou een vergoeding. Voor beide partijen is dat een interessante constructie, want Bol betaalt pas als je verkoopt en jij doet niets anders dan het plaatsen van een linkje.

Je kunt voor ontzettend veel producten en diensten reclame maken via affiliatemarketing en meestal gaat dit via een specialistische netwerk als Daisycon. Daar meld je je aan en vervolgens krijg je een unieke link met een trackingcode erin die naar jou verwijst.

Plaats je een affiliatelink in een artikel en komt iemand via de link op de productpagina dan wordt er een cookie geplaatst. Koopt de lezers vervolgens binnen 30 dagen het product of de dienst, dan wordt de commissie automatisch bij jou bijgeschreven.

Aandachtspunten bij affiliate-marketing

Wil je gebruik maken van affiliate-marketing dan zitten daar wel wat haken en ogen aan. Zo heb je een affiliate-overeenkomst nodig, moet je toestemming vragen om cookies te plaatsen en is spammen en clickfraude strafbaar. Gelukkig hebben ze hier bij de meeste grote affiliateplatforms oplossingen voor gevonden.

Tip. Plaatst je affiliate-links op je website? Wees daar dan transparant in en laat het je lezers weten. Leg bijvoorbeeld uit dat je alleen verwijst naar producten en diensten waar je volledig achter staat en dat je met de inkomsten je blog onderhoudt.

Plaats je de links stiekem (je kunt het vaak wel zien aan de url met trackingcode) dan voelen lezers zich misschien bekocht en dat vertrouwen win je nooit terug.

Geld verdienen door blogs te verkopen
Methode 4. Verkoop blogs

Ben je goed in het opzetten van weblogs en het aantrekken van lezers? Dan kun je je weblog wellicht met winst verkopen. Dit kan bijvoorbeeld via Sitedeals.nl, een marktplaats voor webdesigners en online marketeers. Lever zoveel mogelijk bewijsstukken aan over bezoekersaantallen, tijd die mensen op het blog blijven etc.

Methode 5. Maak een premium-programma

Naast alle gratis informatie op je webblog kun je een besloten omgeving maken voor betalende leden, bijvoorbeeld een
membership-gedeelte. Hierop deel je meer kennis, beantwoord je open voor vragen, kunnen leden elkaar helpen in een forum etc. Dit kun je eventueel koppelen aan 1-op1- of groepscoaching, fysiek of digitaal via Skype of een exclusief maandelijks webinar voor leden.

Premiumprogramma’s werken vaak met een maandabonnement en het is een uitdaging om leden vast te houden. Geef daarom niet meteen alles weg en denk na hoe je leden langer aan je bindt.

Methode 6. Verkoop je eigen producten

Geld verdienen met bloggen kan ook door je kennis te verkopen in de vorm van digitale of fysieke producten. Voorbeelden zijn:

 • Online cursus
 • E-books
 • Software
 • Plugins of apps
 • Audio- of video-cursussen
 • Webinars
 • Papieren boek (al dan niet gesigneerd)
 • DVD’s
 • Geschenken, zoals T-shirts, petjes, placemats etc.

Ook kun je combinaties maken, zoals een online cursus in combinatie met persoonlijke ondersteuning via bijvoorbeeld Skype. Op deze manier kun je veel hogere prijzen vragen.

Dankzij geavanceerde platforms is het steeds makkelijker om digitale producten te verkopen. Zo zijn er diverse platforms waar je tegen betaling een online cursus kunt hosten en verkopen.

Ben je zelf handig dan zijn er ook talloze uitbreidingen voor WordPress waarmee je een online leeromgeving creëert en betalingen online afhandelt.

Blog schrijven en geld verdienen
Methode 7. Andere manieren van geld verdienen met je blog

Een succes weblog is een interessant platform om andere diensten aan te koppelen. Frankwatching doet dat uiterst succesvol met een vacaturebank voor communicatie- en marketingprofessionals. Daar verdienen ze veel geld mee.

Blog je voor een bestaand bedrijf, breng dan je bedrijfsdiensten en -producten onder de aandacht. Dat kan in blogberichten, maar ook in video’s op YouTube of een webinar met waardevolle tips. Pas ook hier weer op voor een dubbele agenda, hoewel iedereen weet dat die er is. Als je eerst zoveel mogelijk waarde toevoegt trek je mensen toch wel over de streep.

Geld verdienen met bloggen? Verover de harten van je fans en wees creatief

Ik begon dit artikel met de vraag of je geld kunt verdienen met bloggen. Het antwoord is volmondig ja. Maar het gaat niet vanzelf.

Mensen trekken zelden zomaar de portemonnee. Dit doen ze eerder als ze fan van je zijn en ze je vertrouwen. Bouw daarom constant aan een fanclub van mensen die het leuk en waardevol vinden wat je doet. Dat zijn potentiële klanten.

Richt je eerst op je bezoekers en overtref hun verwachtingen. Ga vervolgens op zoek naar goedbetaalde diensten, producten of aanbiedingen, waar zij echt wat aan hebben. Want je hoeft iemand maar een keer wat aan te smeren en je ziet hem of haar nooit meer terug.

Bied je echte oplossingen, dan betalen 'fans' graag en vaak meer dan je denkt. Het is ‘de truc’ voor langdurig en succesvol geld verdienen met bloggen.

Over de auteur Rutger Steenbergen

Rutger Steenbergen is oprichter van SEO Zwolle en Slimmerbloggen.nl. Hij helpt ondernemers met het succesvoller worden op internet. Bloggen en kennis delen staat daarbij centraal.

Volg mij via:

GRATIS E-BOOK: DE 25 GROOTSTE BLOG BLUNDERS!

Trekt je blog weinig bezoekers en blijft succes uit? In dit gratis e-book ontdek je de 25 grootste blog blunders... en hoe jij ze voorkomt.

Leave a Comment: